Το meli mou ανθέων και βοτάνων παράγεται στις υπώρειες του κατάφυτου με λουλούδια λόφου «Κρι», στους πρόποδες των Αγράφων, σε υψόμετρο 250 μέτρων.

Το meli mou συλλέγεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου και εξάγεται με φυσικό τρόπο από την κηρύθρα χωρίς βράσιμο, χωρίς παστερίωση και χωρίς καμία επεξεργασία με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (6%).

Το meli mou έχει χαρακτηριστική κρεμώδη υφή και περιέχει μικρά σωματίδια όπως κόκκους γύρης, μικρά φράγματα κηρύθρας και πρόπολη.

Τοπική Κοινότητα Παλιουρίου

Το Παλιούρι (υψόμ. 230μ) απέχει από την Καρδίτσα 21 χλμ. . Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιφωνίου. Η ίδρυση του οικισμού ανάγεται στην ύστερη βυζαντινή εποχή. Στο Τοπικό Διαμέρισμα Παλιουρίου υπάρχουν εκκλησιαστικά κτίσματα, όπως εκείνο της Αγίας Παρασκευής, νοτιοδυτικά του χωριού, σε υψόμετρο 400 μέτρων, στη θέση Παλιοχώρι, που επιλέγεται συχνά και ως χώρος σχολικών εκδρομών. Το εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται επίσης στα νοτιοδυτικά, σε απόσταση 1.000 μέτρων από τον οικισμό.

Η ονομασία και η σχέση της με το μέλι

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό Παλιούρι (Paliurus Spina Christi). Το παλιούρι είναι ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας και η ανθοφορία του ξεκινά από τα μέσα Μαΐου σε πρώιμες περιοχές και επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου στα οψιμότερα μέρη Προσφέρει νέκταρ και γύρη πολύ καλής ποιότητας γι’ αυτό επικρατεί η πεποίθηση πως οι βασίλισσες που βγαίνουν στο παλιούρι, όταν είναι επιτυχής η ανθοφορία του, είναι από τις καλύτερες. Εικάζεται ότι από τα αγκάθια του φτιάχτηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.

Πως συλλέγεται το μέλι μας

Oι μέλισσες μιας κυψέλης, πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μέλισσες αυτές μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα 2 χλμ. και επισκέπτονται ημερησίως πάνω από 3 χιλιάδες λουλούδια και δέντρα. Όταν μαζέψουν αρκετό νέκταρ και γύρη και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη τους, αποθηκεύουν την προμήθειά τους στα κελιά της κυψέλης και μετά φεύγουν ξανά και επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στη συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα έτσι ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπάρχει στο νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος, οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά με ένα πολύ λεπτό στρώμα κεριού.

Όταν, σφραγιστούν τουλάχιστον τα 2/3 της κηρήθρας με κερί, ο μελισσοκόμος μπορεί να πάρει την κηρήθρα με το μέλι. Για να βγάλει το μέλι, πρέπει αρχικά να απολεπίσει την κηρήθρα, δηλαδή να αφαιρέσει το κερί από τα κελιά και στη συνέχεια να την τοποθετήσει σε ένα μελιτοεξαγωγέα που περιστρέφεται οπότε το μέλι βγαίνει από τα κελιά. Το μέλι μετά χρειάζεται μόνο φιλτράρισμα (απομακρύνονται κομματάκια κεριού, γύρης) για να συσκευασθεί σε βάζα και να πάει στα ράφια των καταστημάτων.

Video

Υπηρεσίες/Λέξεις κλειδιά

ΜΕΛΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΜΕΛΙ ΣΟΦΑΔΕΣ

 - 

ΜΕΛΙ ΛΟΥΤΡΟΠΗΓΗ

 - 

ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΛΙΟΥ

 - 

ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΣΟΦΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΣΟΦΑΔΕΣ

 - 

ΑΓΟΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΕΜΠΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 - 

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

 - 

ΜΕΛΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Επικοινωνία με την Επιχείρηση

Τρόπος Επικοινωνίας
Υποβολή

Ώρες Λειτουργίας

  • Δευτέρα
    ----
  • Τρίτη
    ----
  • Τετάρτη
    ----
  • Πέμπτη
    ----
  • Παρασκευή
    ----
  • Σάββατο
    ----
  • Κυριακή
    ----